Erasmus+ Kurumlararası Anlaşmalar

Erasmus Kurumlararası Anlaşması Nedir ?

Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi iki yükseköğretim kurumunun; Erasmus kapsamında yapmayı planladığı,  birbirlerinden bekledikleri şartları belirten niyet mektubu niteliğinde  bir anlaşmadır. Öğretim görevlisi ve öğrenci değişimlerini gerçekleştirmek için fakülteler ve bölümler bazında kurumlararası anlaşmalar yapmak gerekmektedir.

Kurumlararası Anlaşma Nasıl Yapılır?
  •  Erasmus University Charter (Erasmus Üniversite Beyannamesi) almış olan Üniversiteler tespit edilir.
  • Tespit edilen üniversitelerin web sayfalarından ilgili fakülte ve bölümün koordinatörü ile iletişime geçilir (daha önce kişisel veya kurumsal olarak iletişimde olunan üniversitelerle kurumlararası anlaşma yapmak daha kolay olacaktır).
  • Koordinatörle yapılan yazışmalar sonucunda belirlenen öğrenci ve öğretim elemanı sayıları kurumlararası anlaşma formu üzerinde gösterilir. Ders kodları tablosu (ISCED Alan Kodları) kullanılarak “subject area codes” bölümleri doldurulur. 
  • Fakülte/Enstitü (yüksek lisans veya doktora değişimi içeriyorsa) koordinatörü bilgilendirilmelidir. 
  • İletişim kısmında anlaşmayı yapan bölüm koordinatörlerinin bilgileri mutlaka olmalıdır (İstenirse anlaşmayı yapan öğretim elemanının bilgileri de forma eklenebilir).
  • Kurumlararası anlaşma formunda her iki tarafın da bilgileri eksiksiz olarak doldurulduktan sonra Dış İlişkiler Ofisi (Değişim Programları Birimine)'ne imza için elektronik ortamda gönderilir.
  • Erasmus Kurum Koordinatörü tarafından imzalanan anlaşma karşı kuruma e-posta ile gönderilir. Diğer yükseköğretim kurumunun da anlaşmayı imzalaması ile anlaşma yürürlüğe girmiş olur.
  • Koordinatörlüğümüze e-posta ile gönderilen anlaşma ilgili dosyaya kaldırılır. Koordinatör veya ilgili kişi anlaşmanın imzalandığına dair bilgilendirilir.

  • Kurumlararası anlaşma formunun ıslak imzalı olma şartı bulunmamaktadır. E-posta ile gönderilen formlar kabul edilmektedir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Karşı kurumun ders içerikleri mutlaka anlaşma yapılmadan önce incelenmeli

  • Denklik sorunu yaşanma ihtimali ortadan kaldırılmalı

  • Akademik takvim incelenmeli

  • Eğitim dili mutlaka belirtilmeli (Erasmus öğrencilerine uygulanan)

  • Değişim düzeyi (önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora) belirtilmel

  • Kurumlararası anlaşmaya ait özel koşullar (IELTS, standardın üzerinde akademik ortalama, vs) varsa; bu koşulların  anlaşma yapılırken Dış İlişkiler Ofisi (Değişim Programları Birimi) ile paylaşılması

  • Bu tür özel koşulların kurumlararası anlaşma  yapıldıktan sonra ortaya çıkması durumunda, Erasmus başvuruları başlamadan önce Dış İlişkiler Ofisi (Değişim Programları Birimi)'ne bildirilmesi.

 
Ortak Ülkeler ile Anlaşma Yapılması

Erasmus+ Programı kapsamında kurumlarası anlaşma yapmak isteyen programlar tarafından artık iki tür anlaşma yapılabilecektir.

2014-2020 yıllarını kapsayan Erasmus+ Programı kapsamında Türkiye 2015 yılından itibaren Program Ülkeleri (28 AB Üyesi ülke + 4 ülke) 'ne ek olarak Ortak Ülkeler (AB'ye Komşu Ortak Ülkeler) ve Diğer Ortak Ülkeler  olarak tanımlanan ülkeler ile de yükseköğretimde öğrenci ve personel hareketliliği faaliyeti gerçekleştirilebilecektir.

1. Avrupa Birliği Üye Ülkeleri (28) ve İzlanda, Makedonya, Lihtenştayn, Norveç ile anlaşmalar yapılabilir.

2. Ortak Ülkeler ile anlaşmalar yapılabilir. Bu çerçevede Ortak Ülkeler'in yükseköğretim kurumları ile hareketlilik faaliyeti gerçekleştirmeleri için de Ortak Ülkeler ile anlaşma zemininin oluşturulması gerekmektedir. Ortak Ülkeler ile Erasmus+ değişimi yapmak için  2015 Yılı Teklif Çağrısı’na üniversitemiz de başvuru yapacaktır. 2015-2016 Akademik döneminde  Ortak Ülkeler ile öğrenci, öğretim elemanı ve idari personel hareketliliği gerçekleştirmek için birimlerimizin uygun Ortak Ülkeler’deki yükseköğretim kurumlarıyla kurumlararası anlaşma yapmaları gerekmektedir.

Ortak Ülkeler ile Hareketlilik Projesi Kapsamında Hareketlilik Gerçekleştirilebilecek Ülkeler:

Ortak Ülkeler ile Hareketlilik Projesi kapsamında, ülkemizin de arasında bulunduğu program ülkeleri (28 AB üyesi ülke, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Makedonya, Türkiye) ile aşağıda isimleri verilen ortak ülkeler arasında hareketlilik faaliyeti gerçekleştirilebilmesi mümkündür.

Proje kapsamında hareketlilik gerçekleştirilebilecek “Ortak Ülkeler”, bölgelere göre sınıflandırılmış olarak aşağıda verilmektedir. Ülkelerde yıldan yıla değişiklik olabilmekle birlikte, 2017 başvuru ve sözleşme dönemi için uygun ülkeler aşağıda belirtilmiştir: 

 

Ortak Ülkeler ile Hareketlilik Projesi Kapsamında Hareketlilik Gerçekleştirilemeyecek Ülkeler:

 

Ülkelerde yıldan yıla değişiklik olabilmekle birlikte, 2017 yılı başvuru ve sözleşme dönemi kapsamında aşağıdaki ülkeler ile hareketlilik gerçekleştirilmesi mümkün olamayacaktır.

 

KA171 Ülkeleri-1

 
 
KA171 Kısıtlı Ülkeler-1
 
 
Önemli Belgeler

Birimlere Göre Kurumlararası Anlaşmalar Listesi (KA131)-1

Birimlere Göre Kurumlararası Anlaşmalar Listesi - 171 https://app.erasmus.gazi.edu.tr/tr/pca-agreements/list

ISCED Alan Kodları

KA131 Kurumlararası Anlaşma Formu (Avrupa Ülkeleri) (2022-2023 yılına 

EWP Üzerinden Yapılacak KA131 Anlaşma Bilgi Formu

KA171 Kurumlararası Anlaşma Formu (Avrupa Dışı Dünya Ülkeleri)

Kurumlararası Anlaşma Yapmak için Örnek Yazışma Formu

background image