Başvuru Tarihleri: 06.11.2024 - 20.11.2024
Başvuru Linki: https://turnaportal.ua.gov.tr
Gidilebilecek Ülkeler: Bosna-Hersek ve Kosova (Lisans ve Yüksek Lisans)
Azerbaycan ve Gürcistan (Doktora)
2024-2025 AKADEMİK YILI
ERASMUS+2023 KA171 PROJESİ
PROGRAMLA İLİŞKİLİ OLMAYAN ÜÇÜNCÜ ÜLKELER İLE ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ
BAŞVURU İLANI
(Proje No: 2023-1-TR01-KA171HED-000167450)
Seçim Takvim
Öğrenci Hareketliliği-Öğrenim
Öğrenci hareketliliğine, yükseköğretim kurumlarında örgün eğitime kayıtlı öğrenciler katılabilir. Açık öğretim ve benzeri (uzaktan eğitim) programlarda öğrenim gören öğrenciler faaliyetten yararlanamaz.
Programla İlişkili Olmayan Üçüncü Ülkelerden birinde bulunan bir yükseköğretim kurumunda2 diploma/derecenin tanınmasının ana parçası olan, tez hazırlıklarını da içeren (fakat öğrenim programını oluşturan araştırma çalışmaları dışında kalan araştırma ödevleri ve harici araştırma çalışmalarının dâhil olmadığı), tam zamanlı ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora çalışmaları,
Tam zamanlı öğrenci, henüz diploma/derecesinin gerektirdiği çalışmalarını (kredilerini) tamamlamamış ve bir yarıyılda 30 Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi (AKTS) veya buna denk gelen kredi karşılığı iş yükü olduğu öngörülen öğrencidir.
Kayıt donduran öğrenciler, kayıt dondurdukları dönemde öğrenim hareketliliği gerçekleştiremez.
Bu hareketlilik faaliyeti, yükseköğretim kurumunun var olan kurumlararası anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirilir. Faaliyet, proje koordinatörü ve ortağı yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencinin, öğreniminin bir bölümünü kurumlararası anlaşma ile ortak olunan yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesinden ibarettir. Faaliyet süresi her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere 2 ilâ 12 ay arasında bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir. Öğrenim kademesi ön lisans/lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerini ifade eder. Faaliyet, öğrenim süresi içerisinde her sınıfta gerçekleştirilebilir.
Faaliyete katılacak öğrencilerin tam zamanlı öğrenciler olması gerekir. Öğrencilerin diploma/derecelerinin gerektirdiği çalışmaları yapmak üzere bir tam akademik yıl için 60 AKTS, iki dönemlik akademik yılda bir dönem için 30 AKTS ve üç dönemlik akademik yılda bir dönem için 20 AKTS kredisine denk gelen programı takip etmek üzere gönderilmesi/alınması beklenir. Takip edilen programda başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanır; başarısız olunan krediler ev sahibi kurumda tekrar edilir.
Bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde (lisans, yüksek lisans, doktora), varsa, Erasmus Mundus burslusu olarak yapılan veya 2014-2020 Erasmus+ döneminde yapılan öğrenci hareketliliği süresi ile yeni Erasmus+ döneminde (2021-2027) yapılan öğrenci hareketliliği süreleri, toplamda 12 ayı[1] geçemez. Hibe verilmese dahi aynı öğrenim kademesi içerisinde yapılan öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin toplam süresinin 12 ayı1 geçmeyecek şekilde planlanması gerekir. Öğrenci mevcut öğrenim kademesindeki eğitimini tamamlayıp yeni bir öğrenim kademesine geçtiğinde (örneğin lisans eğitimi tamamlanıp yüksek lisans eğitimine başlandığında), yeni öğretim kademesinde tekrar en fazla 12 aya kadar hareketlilik gerçekleştirmesi mümkün olur.
Seçim Şartları
Asgari Şartlar
Faaliyete katılabilmek için öğrencilerin öncelikle aşağıdaki asgari şartları sağlamaları gerekmektedir:
1. Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması,
2. Ön lisans ve lisans öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00 ve doktora öğrencilerinin not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması,
3. Mevcut öğrenim kademesi içerisinde, 2014-2020 ve/veya 2021-2027 Erasmus+ dönemlerinde yükseköğretim hareketliliği faaliyetlerinden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmemesi.
Seçim Ölçütleri:
Ölçüt |
Ağırlıklı Puan |
Akademik başarı düzeyi |
%50 (toplam 100 puan üzerinden) |
Dil seviyesi |
%50 (toplam 100 puan üzerinden) |
Şehit ve gazi çocuklarına |
+15 puan2 |
Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) |
+10 puan3 |
2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere |
+10 puan4 |
Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar |
+10 puan |
Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz) |
-10 puan |
Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma |
-10 puan |
Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama |
-10 puan |
İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır) |
-10 puan |
Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır) |
-5 puan |
Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme ( öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır) |
-5 puan |
[1] 12 aylık süre 360 gün üzerinden hesaplanmaktadır.
[2] Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus+ öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir.
[3] Önceliklendirme için öğrencinin 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Erişkinler için Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporunu ibraz etmesi gerekir.
[4] Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir.
Daha önce yararlanma durumunda “-10 puan” eksiltme uygulanması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen veya yükseköğrenim öğrenci/staj hareketliği dışındaki hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır. Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen, faaliyetin gerçekleştirilmediği her faaliyet için “-10 puan” eksiltme uygulanır. Yükseköğretim kurumunun vazgeçişleri öngörerek öğrencilere vazgeçtiklerini bildirmeleri için bir süre tanımaları ve öğrencilerin bu süre içerisinde vazgeçtiklerini bildirmeleri halinde puan eksiltme uygulanmaz. Yükseköğretim kurumunun öğrenim ve staj hareketliliği seçimlerini aynı başvuru ve değerlendirme süreci içerisinde gerçekleştirmesi halinde; daha önce hareketlilikten faydalanmayan bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, “-10 puan” eksiltmenin hangi faaliyette uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır. Bu durumda öğrenciden hangi faaliyette eksiltme uygulanmasını tercih ettiğine yönelik bir dilekçe alınır. Daha önce hareketlilikten faydalanmış bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, daha önce faydalandığı hareketlilik türünden “-20” puan, başvurduğu ikinci hareketlilik türünden ise “-10” puan eksiltme uygulanır.
Tüm ölçütler dikkate alınarak hesaplanan toplam puanların eşit olması halinde; akademik başarı notu yüksek olan öğrenciye, akademik başarı notunun da eşit olması halinde yaşı küçük olan öğrenciye öncelik verilir. Çift anadalda öğrenim gören öğrenciler aynı başvuru döneminde sadece bir anadaldan hareketliliğe başvurabilirler. Öğrencilerin puan sıralaması, bölüm veya fakültelere ayrılan kontenjanlara göre ilgili bölüm/fakülte içerisinde yapılır.
Not Dökümü
Öğrencinin not ortalamasının başvuru aşamasında asgari şartları sağlaması gerekir. Not ortalamasının tespitinde öğrencinin almış olduğu en son transkript kullanılır. Öğrencisi olunan (seçimlerin yapıldığı) yükseköğretim kurumu tarafından verilen güncel transkriptin kullanılması esas olmakla birlikte, yüksek lisans ve doktora düzeyinde ilk dönem başvuran ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda transkripti oluşmamış öğrenciler için bir önceki yükseköğretim kademesinde alınan mezuniyet notu kullanılır. Benzer şekilde, lisans düzeyinde ilk dönem başvuran ve seçim yapılan yükseköğretim kurumunda henüz transkripti oluşmamış öğrenciler için bir önceki eğitim kademesinde alınan mezuniyet notu kullanılır. Yatay veya dikey geçişle başka bir yükseköğretim kurumundan geçiş yapmış ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda bir not ortalaması oluşmamış öğrenciler için geldikleri yükseköğretim kurumundan aldıkları son transkriptte yer alan not ortalamaları dikkate alınır.
Yabancı Dil:
a) Yabancı Dil puanı 100 üzerinden en az 50 puan olmalıdır. 50 puan altında dil puanı beyan eden öğrenciler değerlendirmeye alınmaz.
b) YDS/e-YDS, YÖKDİL veya ÖSYM tarafından eş değerliği kabul edilmiş sınavlardan 50 puan ve üstü almış öğrenciler sınava girmek zorunda değildir. Bu sınavların geçerlilik süresi 5 yıldır. Eşdeğerlik tablosu aşağıdaki bağlantıda yer almaktadır.
https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2021/GENEL/esdegerlikdokuman06042021.pdf
c) YDS vb. sınav sonuç belgesinin portala yüklenmesi zorunludur.
d) Öğrencilerin başvuru sırasında manuel olarak puanlarını portal hesaplarına girerek ve sınav sonuç evrakını portala yükleyerek beyan ettikleri yabancı dil puanları dikkate alınacaktır. Manuel puan girişi yapılmaması ve/veya sınav sonucu gösterir belgenin yüklenmemesi durumunda öğrencinin yabancı dil puanı “0” sıfır olarak değerlendirilecektir.
e) Üniversitemizin düzenlediği sınavda alınan 50 puan, YDS 50 puana eş değer kabul edilmektedir.
Yabancı Dil Sınavı:
•Sınav ile ilgili ayrıntılı bilgi için https://ydyo.gazi.edu.tr/ adresinden duyuruları takip ediniz.
•4 Kasım 2024 tarihinde Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunun yapmış olduğu sınava giren öğrencilerin sınav sonuçları başvurularda geçerli olacaktır.
Kontenjanlar:
Ülke |
Üniversite |
Fakülte / Yüksekokul / Enstitü |
Bölüm |
Kontenjan |
|
BOSNA - HERSEK |
Dzemal Bijedic University of Mostar |
Spor Bilimleri |
Genel |
2 (Lisans ya da Yüksek Lisans) |
|
GEF |
Sınıf Öğretmenliği |
||||
Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi |
|||||
Mühendislik |
İnşaat Mühendisliği |
||||
Makine Mühendisliği |
|||||
KOSOVA |
Universum College |
Sağlık Bilimleri |
Hemşirelik |
2 (Lisans ya da Yüksek Lisans) |
|
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon |
|||||
AZERBAYCAN |
Azerbaijan Technical University |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
Bilgi Güvenliği Mühendisliği |
1 (Doktora) |
|
Mühendislik |
Elektrik-Elektronik Müh. |
||||
Makine Mühendisliği |
|||||
İnşaat Mühendisliği |
|||||
Bilgisayar Mühendisliği |
|||||
Teknoloji |
Otomotiv Mühendisliği |
||||
Metalurji Mühendisliği |
|||||
Khazar University |
GEF |
Eğitim Bilimleri |
|||
Resim-İş Eğitimi |
|||||
Biyoloji Eğitimi |
|||||
Fizik Eğitimi |
|||||
Kimya Eğitimi |
|||||
Matematik Eğitimi |
|||||
Özel Eğitim |
|||||
Coğrafya Eğitimi |
|||||
Tarih Eğitimi |
|||||
Türk Dili Edebiyatı Eğitimi |
|||||
Türkçe Eğitimi |
|||||
Sınıf Eğitimi |
|||||
Fen Bilgisi Eğitimi |
|||||
İngiliz Dili Eğitimi |
|||||
Alman Dili Eğitimi |
|||||
Mühendislik |
İnşaat Mühendisliği |
||||
Bilgisayar Mühendisliği |
|||||
Elektrik Elektronik Mühendisliği |
|||||
Kimya Mühendisliği |
|||||
Fen Bilimleri Enstitüsü |
Bilgi Güvenliği Mühendisliği |
||||
GÜRCİSTAN |
Georgian Technical University |
Mühendislik |
Makine Mühendisliği |
1 (Doktora) |
|
Elek-Elektronik Mühendisliği |
|||||
Bilgisayar Mühendisliği |
|||||
İnşaat Mühendisliği |
|||||
Teknoloji |
Metalurji Mühendisliği |
|
*Bu sonuçlarla başvuru yapacak öğrencilerin Yabancı Diller Yüksekokulundan alacakları 04 Kasım 2024 tarihli sınav sonuçlarını gösteren belgeyi çevrim içi başvuru sırasında sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
Başvuru
1. Çevrim içi başvuru https://turnaportal.ua.gov.tr/ adresinden 6 – 20 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılmalıdır. 20 Kasım 2024 günü saat 23.59’da çevrim içi başvuru sistemi kapanacaktır.
2. Varsa YDS (5 Yıl geçerli), TOEFL vb. sınav sonuç belgesi portala yüklenmelidir.
Gidilen Ülkelere Göre Aylık Hibe Miktarları
Öğrencilere yurt dışında geçirdikleri faaliyet süreleri boyunca yurt dışında olmalarından kaynaklanan ilave masraflarına yardımcı olmak üzere hibe verilmektedir. Hibeler, öğrencilerin faaliyetle ilgili masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değil, yalnızca katkı niteliğindedir.
Faaliyetten faydalanacak öğrencilere verilecek aylık hibe miktarları aşağıdaki tablolarda yer almaktadır:
Gönderen Ülke
|
Kabul Eden Ülke |
Aylık Hibe Miktarı (Avro) |
Türkiye |
Ve 12. Bölgelerde Yer Alan Programla İlişki Olmayan Üçüncğ Ülke |
700 |
İlave Hibe Desteği
İmkânı kısıtlı katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir.
İmkânı kısıtlı katılımcı, aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.
1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)
2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere
3) Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim aylığı bağlananlar
4) Şehit/Gazi çocukları
5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne-babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)
6) Engelliler5
7) Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler6
Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.
Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, hareketlilik türüne göre aşağıdaki miktarlarda İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir:
520 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı RG’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkındaki Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporu ile belgelenmiş en az %50 engel oranına sahip engelliler.
6https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2022.pdf
Seyahat Desteği
Programla İlişkili Olmayan Üçüncü Ülkeler ile hareketliliklerde öğrencilere gidiş-dönüş seyahatleri için ayrıca destek verilmektedir.
Seyahat gideri miktarı “Mesafe Hesaplayıcı” kullanılarak hesap edilmelidir. Mesafe hesaplayıcısına aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilmektedir:
http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm
Mesafe hesaplayıcısı aracılığı ile ev sahibi kurumun bulunduğu yerden, faaliyet yerine kadar olan 2 nokta arasının km değeri tespit edilmeli ve aşağıdaki tablo kullanılarak seyahat hibesi hesaplanmalıdır.
Yeşil Seyahat Desteği
Öğrencilere, yeşil seyahati tercih etmeleri durumunda, aşağıdaki tabloda belirtilen hibe miktarınca bireysel destek hibesi verilebilecektir.
Elde edilen “km” değeri |
Standart Seyahat Hibe Tutarı
|
Yeşil Seyahat Hibe Tutarı
|
10-99 |
23 € |
- |
100-499 km arası |
180 € |
210 € |
500-1999 km arası |
275 € |
320 € |
2000-2999 km arası |
360 € |
410 € |
3000-3999 km arası |
530 € |
610 € |
4000-7999 km arası |
820 € |
- |
8000 km ve üzeri |
1.500 € |
- |
Süre ve Hibe Hesaplamaları
Öğrencilerin faaliyet süreleri ve hibeleri, faaliyet başlamadan önce tahminî olarak hesaplanır. Faaliyet sona erdikten sonra gerçekleşen kesin süreler ve hibeler tekrar belirlenmelidir.
Faaliyete başlamadan önce yapılacak planlamada, gidilecek kurumdaki akademik takvim, öğrencilerin kabul mektuplarında yer alan süreler, önceki yıllarda ilgili kurumda gerçekleşen faaliyetlerden edinilen deneyimler gibi mevcut bilgi ve belgelere göre faaliyet süresi tahmini olarak belirlenir. Kesin faaliyet süresi, katılım sertifikasında bulunan faaliyet başlangıç-bitiş tarihlerine göre hesaplanır7. KA171 faaliyetinde, öğrencilerin faaliyet süreleri ya tamamen hibelendirilir ya da faaliyet tamamen hibesiz “sıfır hibeli” öğrenci olarak gerçekleştirilebilir.
Öğrencilerin faaliyet sürelerinin kısmen hibelendirilmesi mümkün değildir.
7 Katılımcı başına seyahat mesafesi temel alınmıştır. Seyahat mesafeleri, Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan mesafe hesaplayıcısı (http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm) kullanılarak hesaplanmalıdır. Gidiş dönüş seyahatini destekleyecek hibe miktarının hesaplanması için tek yönlü bir seyahat mesafesi kullanılmalıdır.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.