Ulusal Ajans Uzmanı Yasin Dönmez "Erasmus+ ve ESC" Söyleşisinde Öğrencilerle Buluştu
23 Mayıs 2022 | 15:30

Üniversitemiz "Gazi Eurodesk Topluluğu"nun davetleri üzerine Ulusal Ajans uzmanı Sn. Yasin Dönmez Erasmus+ ve ESC etkinlikleri hakkında bilgi vermek üzere 23 Mayıs 2022 tarihinde Teknoloji Fakültesi Taşkent Binası Toplantı Salonu'nda öğrencilerle bir araya geldi.

Etkinliğe Erasmus Ofisimiz adına Öğr. Gör. Erdoğan Çatak ve Aslı Eken; Üniversitemiz Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Erasmus Koordinatörü, ayrıca Gazi Eurodesk Topluluğu'nun kurulmasında emekleri olan Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Fındık ve kıymetli öğrencilerimiz katıldı.

Öğrencilerimizin yurt içi ve yurt dışı yapabilecekleri etkinlikler hakkında değerli bilgiler veren Yasin Dönmez, Ulusal Ajans bünyesinde bulunan çeştli programlara değindi. Ulusal Ajansın, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm alanlarına büyük önem verdiğini dile getiren Dönmez, ayrıca projelere "dâhil etme" ve "kapsayıclık" ilkeleri bağlamında dezavantajlı bireylerin de katılması için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Etkinlik sırasında birden çok programa değinen Dönmez'in anlattığı bazı programlar şu şekildedir:

Gençlik Değişimleri: Ulusal Ajansın web sitesi üzerinden öğrenciler yurt dışına gençlik değişimi yapabilen dernekler kurumları bulabilirler. Öğrenciler bu faaliyete 5-21 gün arasında katılabilmektedirler. Bu etkinliğe gidecek öğrencilerin gitmeden önce herhangi bir ücret ödemesi gerekmemektedir. Öğrencilere belirli bir hibe verilerek yurt dışına gönderimleri sağlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerin seyahat ücreti de karşılanabiliyor. Mevcut proje kapsamında gidilen ülkedeki etkinlikte varsa çeşitli ülkelerden gelen gençlerle beraber keyifli etkinlikler yapılabiliyor. Programa katılmak için dil şartı aranmazken 13-30 yaş aralığındaki katılımcılar başvurabiliyor. Daha detaylı bilgiye ulaşmak için ua.gov.tr/programlar/firsatlar/ka152-you/ ziyaret edilebilir.

Gençlik Katılımı: 3 ay ile 24 ay arasında gerçekleşebilen programın asıl amaçlarından biri gençlerin proje yazımının desteklenmesidir. STK'ların da proje yazabildiği Gençlik Katılımı'nda, etkinliğin uygulama sürecinde gençlere destek sağlaması adına koç desteği verilebilmektedir. 12 güne kadar günlük 74 avro gibi bir tutar ile gençlerin kendilerine koçluk etmesini istedikleri kişiye hibe verilebilmektedir. Bu proje hem yurt içi hem de yurt dışı düzenlenmeye açıktır. Projenin hedef kitlesi olarak 13-30 yaş arası bireyler belirlenmiştir. Detaylı bilgileye ua.gov.tr/programlar/firsatlar/ka154-genclik-katilimi/ adresinden ulaşılabilir.

Avrupa Dayanışma Programı (ESC): Daha önceleri Avrupa Gönüllü Hizmeti olarak bilinen program, yurt içi veya yurt dışı 2 hafta ile 12 aylık süreci kapsamaktadır. 18-30 yaş arası bireyler Avrupa Gençlik Portalı üzerinden başvuru işlemleri yapılabilir. Portal üzerinden projeler bulunup gönüllülük başvurusu yapılabilmektedir. Kabul alınırsa Türkiye’den bir kurum aracılığıyla ilgili ülkeye gidilir. Gönderici kurumlara kalite sertifikası (akreditasyon benzeri belge) verilerek kişilerin yurt dışına gitmesi Ulusal Ajans aracılığıyla sağlanmaktadır. Ulusal Ajansın web sitesinden bu kurumlar bulunabilir. Gönüllü gidilen bu programda haftalık çalışma saatleri mevcuttur. Günlük 6 saat, hatfalık 30 saat çalışılması gereken programda haftanın 2 günü ve ayda +2 gün izin bulunmaktadır. Ayrıca program dâhilinde seyahat, barınma, ülke içi harcama ve cep harçlığı hibe edilmektedir. ESC'nin detaylı bilgilerine ua.gov.tr/anasayfa/icerikler/esc/ adresinden ulaşılabilir.

Dayanışma Projeleri: Yurt içi, toplumsal bir konu hakkında gençlerin proje yazımını desteklemek adına oluşturulan bir projedir. Gençleri sosyal hayatta aktif kılmak, sorunlara çözüm bulmaya sevk etmek adına yapılan projelerin süresi 2 ile 12 ay arasında değişebilmektedir. En az 5 gencin bir araya gelerek yazacakları projeleri Ulusal Ajansa iletmeleri sonucunda etkinlikleri gerçekleşebilir. Projeleri uygun görülen gençelere en fazla 7 bin avro civarında hibe verilebilmektedir. Daha detaylı bilgilere ua.gov.tr/programlar/firsatlar/esc-30-dayanisma-ulusal/ adresinden ulaşılabilmektedir. 

Yasin Dönmez, çeşitli programlar hakkında bilgi verdikten sonra öğrencilerden gelen sorulara da cevap verdi. Etkinlik Teknoloji Fakültesi Taşkent Binası'nda hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.



 

etk fts-1 etk fts-1 etk fts-1
background image